Η μελέτη και διαμόρφωση της κατοικίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Την θέση της (αστική, εξοχική, κλπ.), το είδος της ( μονοκατοικία, διαμέρισμα, κλπ.).

Μια ανάλυση με τις βασικές αρχές μας, απο τον συνάδελφο Αλέξανδρο Τζεμπελίκο

C3-3D-for-Web

Γενικά

 

Άραγε πως πρέπει να είναι ένα σπίτι, για να ζει άνετα κάποιος μέσα σε αυτό;
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα και ο τρόπος ζωής των ατόμων που το κατοικούν; Ποιες είναι οι συνήθειες και οι ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν με ένα σωστό σχεδιασμό;
Σίγουρα τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει οποιαδήποτε κατοικία είναι να είναι εύχρηστη, ασφαλής και να προσφέρει ευχάριστη διαμονή!!!
Κάθε επιλογή στο σχεδιασμό θα πρέπει να γίνεται με την πρόθεση να καλύπτει τα παραπάνω στοιχεία και να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερη η ζωή του χρήστη.

Στην πραγματικότητα πιστεύω πως είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του design. Όχι σαν θέμα και σχεδιασμός αλλά σαν αντιμετώπιση και τρόπου χειρισμού του πελάτη.
Σχεδόν όλοι έχουν φανταστεί-ονειρευτεί το δικό τους σπίτι. Ο σύζυγος το έχει φανταστεί κάπως , αλλά και κάπως αλλιώς το έχει φανταστεί και η σύζυγος.
Πλέον το καταναλωτικό κοινό είναι σχετικά ενημερωμένο και με ιδέες (κυρίως από εκθέσεις ) αλλά τις περισσότερες φορές με λάθος εντυπωση ,ανύπαρκτο στυλ και έτοιμοι με την κλασική ατάκα. Θέλω να βάλουμε αυτόν τον ωραίο καναπέ που είδα σε ένα φιλικό σπίτι , θέλω να βάλω αυτό το χρώμα που μου είπε η φίλη μου ότι θα ταιριάζει ή ακόμα θέλω και αυτή την κατασκευή που είδα στην έκθεση κοκ.
Η δουλειά του designer είναι να κατανοήσει τις επιθυμίες των πελατών του (όχι απαραίτητα σύμφωνες με τις τάσεις τις εποχής ) και με βάση αυτές να προχωρήσει στην μελέτη που θα καλύπτει τα παραπάνω, με τα σωστά προτεινόμενα υλικά και να αποδώσει το ζητούμενο στυλ.

 

images 5

 

Κατοικίες

Για έναν σωστό σχεδιασμό ,ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η θέση και το είδος της κατοικίας. Αν δηλ είναι αστική ή εξοχική, αν είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα.
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να προσεγγίσεις και να σχεδιάσεις ανάλογη κατοικία ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλ να είναι εναρμονισμένη με το περιβάλλον ή να καλύπτει τις ανάγκες των ενοίκων της σε μια αστική περιοχή. Ανάλογο θα είναι το ύφος ή ο εσωτερικός σχεδιασμός σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και διαφορετικός σε έναν παραδοσιακό οικισμό κάποιου νησιού ή κάποιου παραδοσιακού αγροτικού οικισμού.
Οι απόψεις είναι πολλές , όπως και οι ιδέες που μπορεί να συλλάβει ο επαγγελματίας designer αν ενημερωθεί σωστά από τον ιδιοκτήτη για το τι πραγματικά θέλουν, τότε θα πετύχουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Αρχές που πιστεύουμε
- Ο designer, μέσω συζητήσεων, αναλύσεων και καταγραφής προβληματισμών, πρέπει να κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες αλλά και τις συνήθειες των ενοίκων – πελατών της κατοικίας.
- Ο σωστός σχεδιασμός πρέπει να λύνει λειτουργικά προβλήματα, να αξιοποιεί διαθέσιμο χώρο , να προφυλάσσει από απρόβλεπτα έξοδα και να συμβαδίζει με την αισθητική του πελάτη.
- Οι ιδέες – προτάσεις και επιθυμίες του πελάτη σε συνδυασμό με την γνώση και την εμπειρία του designer, πρέπει να μας δώσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον.
- Η τεχνογνωσία και τα κατάλληλα προτεινόμενα υλικά πρέπει να δώσουν επίσης το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τι προσέχουμε
Τις επιθυμίες του πελάτη

Το είδος και την θέση της κατοικίας.
Την σύνταξη λογικού και σωστού προϋπολογισμού.
Την σωστή τεχνική πληροφόρηση
Την σωστή επιλογή κατασκευαστών - τεχνιτών
Την υπεύθυνη επίβλεψη

Πως το πετυχαίνουμε
Πριν ξεκινήσει ο κυρίως σχεδιασμός, συντάσσουμε, σε συνεργασία με τον ένοικο-ιδιοκτήτη, έναν κατάλογο πληροφοριών, ανάλογα με τον τύπο και την θέση της κατοικίας, πάνω στον οποίο θα βασισθεί η όλη μελέτη.
1ο βήμα: Οριοθέτηση του επιθυμητού αποτελέσματος και των κριτηρίων του.
2ο βήμα: Ανάλυση των επιθυμιών, συνηθειών και των αναγκών των ενοίκων-ιδιοκτητών
3ο βήμα: Επιλογή σχεδιαστικού ύφους.
4ο βήμα: Πρόταση υλικών, ανάλογα με το επιδιωκόμενο ύφος.
5ο βήμα: Εκτίμηση του κόστους.
6ο βήμα: Προτάσεις σχεδιαστικών λύσεων λειτουργίας

Αντικείμενα μελέτης
Προμελέτη λειτουργίας χώρων – Κατόψεις
Ηλεκτρολογικές – Υδραυλικές εργασίες
Εξωτερικές όψεις – Είσοδος (αφορά σε μονοκατοικίες)
Αξονομετρικά και προοπτικά σχέδια των χώρων
Φωτισμός εσωτερικός και εξωτερικός (αφορά σε μονοκατοικίες)
Πυρασφάλεια-Πυροπροστασία
Θέρμανση - Κλιματισμός - Εξαερισμός
Ασφάλεια
Αποθήκευση
Κατασκευαστικά σχέδια ειδικών κατασκευών
Σύνθεση υλικών κατασκευής, υφής και χρωμάτων
Περιβάλλοντας χώρος (αφορά σε μονοκατοικίες)

images 14      images 6

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΕΔΙΕ

© 2014-17 Ένωση Διακοσμητών Ελλάδος
Design by entropia, Powered by Cherryplus

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηπιόνης 8, 41335, Λάρισα

+302413009890

+306942089392

info@edie-hida.org.gr

Facebook Twitter Vimeo LinkedIn