«Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δύο φορές»

Αυτή ήταν η απάντηση της Λιάνας Σπυριδωνίδου στην ερώτησή μου περί δημιουργικότητας στην Εσωτερική Διακόσμηση. Το γραφείο της, «ΧΩΡΟγραφία», αναλαμβάνει τη δημιουργία, ανακαίνιση και διακόσμηση χώρων μετά από μια διαδικασία ανάλυσης των αναγκών και του γούστου του εκάστοτε πελάτη. Έτσι επιτυγχάνεται το επιθυμητό, ονειρεμένο και μοναδικό αποτέλεσμα. Μου λέει πως «με το μικρόβιο του διακοσμητή γεννιέσαι, αλλά διακοσμητής γίνεσαι με τις σπουδές, την τεχνική γνώση και τη συνεχή ενημέρωση».

Ο σωστός επαγγελματίας ξεχωρίζει και αυτό γίνεται αντιληπτό από τον πελάτη ο οποίος τον  αποζητά όλο και περισσότερο. Ο τρόπος ζωής μας συνεχώς αλλάζει και η ανάγκη του να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι γίνεται όλο και εντονότερη. Αυτό αυξάνει και την απαίτηση για ένα χώρο εργονομικό, πρακτικό, ξεκούραστο, αρμονικά φωτισμένο και διακοσμημένο. Η επιλογή του στυλ είναι προσαρμοσμένη στο γούστο του ιδιοκτήτη, πάντα όμως συνοδευόμενη από την προσωπική αισθητική και επαγγελματική ηθική της Λιάνας.

Όσο σημαντικό όμως είναι ένα σωστά διαμορφωμένο σπίτι, άλλο τόσο είναι σημαντικό και ένας σωστά διαμορφωμένος επαγγελματικός χώρος. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση δε μιλάμε μόνο για αισθητική ή εργονομία, αλλά και για εμπορική ανταπόκριση. Όπως το λέει και η Λιάνα, μιλάμε για τη δημιουργία μας εταιρικής ταυτότητας. «Και αυτό ισχύει τόσο για τα μαγαζιά όσο και για τα γραφεία. Σε αυτούς τους χώρους η παρέμβαση από έναν διακοσμητή φαίνεται. Ο πελάτης το αισθάνεται και αυτό φυσικά έχει ανταπόκριση και στον επαγγελματία. Οι επαγγελματίες δεν πρέπει να διστάζουν στην ανανέωση του χώρου τους από έναν ειδικό. Το σίγουρο είναι ότι τα χρήματα που θα ξοδέψουν θα τα κερδίσουν πίσω, επενδύοντας στην ίδια τη δουλειά τους και τιμώντας τον πελάτη τους».

Ο διακοσμητής όμως κοστίζει; Το να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία διακοσμητή δεν αποτελεί μια πολυτέλεια όπως πολλοί νομίζουν. Αντιθέτως, ο διακοσμητής γνωρίζει τα σωστά βήματα που πρέπει να γίνουν, την  προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στις εργασίες, τις τιμές των συνεργείων και της αγοράς, ώστε να καταφέρει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Και σε τελική ανάλυση, ένας χώρος διαμορφωμένος από έναν ειδικό, δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική ή την πρακτική ευκολία. Έχει να κάνει και με την αίσθηση. Την αίσθηση ότι έχεις ένα χώρο τόσο άνετο που σε ξεκουράζει. «Αυτό μου το έχουν πει πάρα πολλοί μετά την ανακαίνιση. Είναι τόσο κρίμα να επιστρέφεις μετά τη δουλειά σε ένα σπίτι που δε σου αρέσει! Δεν το καταλαβαίνουμε ή δεν του δίνουμε σημασία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκουραζόμαστε! Αντίστοιχα και ο επαγγελματίας που πρέπει να δουλεύει σε ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον. Μια σωστή ανακαίνιση σε δικαιώνει για πολλά χρόνια».

Αλλά πέρα από την πρακτική πλευρά του επαγγέλματος, μου αρέσει ο τρόπος που μιλάει η Λιάνα και για τη συναισθηματική. Για τη σχέση που αναπτύσσεται με κάθε πελάτη, για το πώς στο τέλος γίνονται φίλοι. «Αυτό συμβαίνει αναγκαστικά! Αν δεν αφήσεις το διακοσμητή να σε προσεγγίσει, πώς θα καταλάβει τι ακριβώς θέλεις; Πρέπει να εμπιστεύεσαι το διακοσμητή σου, αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει η δουλειά!».

Περιοδικό Ser-Free απο τη Χρύσα Ιακώβου
Η συνέντευξη σε μορφή pdf

Σπυριδωνίδου Λιάνα
ΧΩΡΟγραφία
Διακοσμήτρια
Μεραρχίας 30, Σέρρες
2321023899
6942982524
www.lianaspiridonidou.gr
Μέλος της
Ένωσης Διακοσμητών Ελλάδας (Ε.ΔΙ.Ε.)

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΕΔΙΕ

© 2014-17 Ένωση Διακοσμητών Ελλάδος
Design by entropia, Powered by Cherryplus

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηπιόνης 8, 41335, Λάρισα

+302413009890

+306942089392

info@edie-hida.org.gr

Facebook Twitter Vimeo LinkedIn